- Inici>
- Agenda d'activitats>
- Donació del facsímil del còdex mil·lenari
Donació del facsímil del còdex mil·lenari
El Port de la Selva farà donació d’un facsímil de la Bíblia de Rodes al Monestir de Sant Pere de Rodes
Aquest Diumenge 1 de maig, l’Ajuntament de Port de la Selva farà la donació del facsímil del còdex mil·lenari
L’acte de donació, obert al públic i presidit per l’alcalde Josep Maria Cervera i la directora general del Patrimoni Cultural Sònia Hernández, es realitzarà el Diumenge 1 de maig a les 12h al mateix Monestir de Sant Pere de Rodes i inaugurarà el programa d’activitats previst per la celebració del mil·lenari de la consagració de l’església del monestir l’any 1022.
L’esdeveniment es realitza en el marc de la tradicional pujada al monestir resseguint els camins que surten des dels pobles del cap de Creus.
Aquest any la caminada servirà per donar el tret de sortida a les celebracions de l’any del Mil·lenari, que comptarà amb exposicions fotogràfiques, visites guiades, concerts i lectures comentades al Monestir de Sant Pere així com una exposició sobre la història del monestir i la Bíblia de Rodes a la sala d’exposicions del Port de la Selva entre d’altres activitats paral·leles.
Els actes previstos per la celebració del mil.lenari es realitzaran durant el transcurs de tot l’any i s’han programat en coordinació i col·laboració amb l’ajuntament del Port de la Selva, municipi on està ubicat el conjunt monumental.
La Bíblia de Rodes, data del primer quart del segle XI i conjuntament amb la de Ripoll són les més ben il·lustrades que es conserven del romànic la riquesa artística de les seves miniatures és important per si mateixa però, sobretot, per la gran influència que van tenir a l'hora d'inspirar la pintura i l'escultura romàniques. Tot i que el seu origen genera controvèrsia, hi ha qui atribueix la seva realització a l’escriptori de Ripoll essent regalada al Monestir de Sant Pere de Rodes en la consagració de la seva església. I aquest fil és el que s’ha fet servir perquè 1000 anys després de la seva arribada aquesta torni a Sant Pere de Rodes.
Cal recordar A finals del segle XVII el duc Anne-Jules de Noailles va ser destinat a l'Empordà com a mariscal de l'exèrcit de Lluís XIV. No se sap del cert si va ser ell o el seu fill, el mariscal Adrien-Maurice, però el cas és que van saquejar el Monestir, emportant-se entre d’altres peces la Bíblia que passa a formar part de la seva col·lecció personal de la família, posteriorment passà a la Biblioteca Reial i per acabar a la Biblioteca Nacional Francesa, on es conserva a l’actualitat.
L'any 2007 l’Ajuntament del Port de la Selva, en el marc del projecte de cooperació europea, Interreg III A «L'Art Romànic Català i el Mestre de Cabestany» va fer una edició limitada de la Bíblia de Rodes, fins ara els 4 volums amb que va ser dividida la Bíblia a França només s’han pogut veure i consultar a la biblioteca municipal, des d’aquest cap de setmana també es podrà veure en el mateix monestir de Sant Pere de Rodes.