Pla Especial del port
Pla Especial del port del Port de la Selva
Davant la necessitat d’incorporar les millores proposades al planejament existent, Ports de la Generalitat inicia els treballs de redacció del Pla especial del port de Port de la Selva, per tal d’introduir totes aquestes actuacions en un document urbanístic com a eina per poder desenvolupar-les.
Així es va adjudicar a l’empresa PROINTEC l’any 2009, la redacció d’una proposta que desenvolupés les propostes d’ordenació dels diferents sectors. L’esmentada proposta d’ordenació incorporava un allargament del dic d’abric del port per garantir la protecció de tota la zona portuària enfront dels temporals del nord i permetés ampliar l’oferta d’amarradors nàutics per embarcacions de major eslora.
L’esmentada proposta es va presentar a l’Ajuntament del Port de la Selva el desembre de 2010, però una vegada iniciat el període de consultes amb els diferents operadors portuaris no va prosperar i es va acordar deixar en suspens la seva tramitació per tal de reconsiderar l’ordenació prevista dels diferents sectors que hi conviuen i valorar noves alternatives que milloressin la proposta, alhora de donar resposta a les aportacions realitzades pels diferents operadors portuaris.
La nova proposta es redacta atenent a les noves necessitats generades en el port del Port de la Selva basades principalment en els següents conceptes.
Disminució important en els últims anys de la flota pesquera que aconsella descartar l’opció de creixement del dic de recer del port, per contra es proposa una reordenació de la flota en el Moll Gros i possibilitar també la utilització de forma puntual del Moll d’en Balleu per acollir aquestes embarcacions; en aquesta mateixa línia també es proposa potenciar la dàrsena de Port de Reig per a espai d’amarrament de pesca artesanal.
Pel que fa a la nàutica esportiva es proposa optimitzar i millorar la protecció de la dàrsena compresa entre el dic de sorres i el moll d’en Balleu, mitjançant elements per disminuir l’agitació a l’interior de la dàrsena i aprofitar per generar nous espais d’amarrament que complementin l’oferta destinada a la nàutica.
En aquesta mateixa línia es proposa dotar al moll Tester de la doble funció de l’atracament i el servei del xàrters nàutics durant la temporada d’estiu i també l’amarrament de la flota pesquera quan les condicions meteorològiques ho requereixin.
A nivell urbanístic es proposen unes actuacions destinades a millorar els espais de contacte entre la zona portuària i el municipi; així es preveu donar continuïtat a tot el passeig o façana marítima, completant un circuit per a vianants que suposarà una millora considerable de la comunicació per a vianants entre la zona urbana i la portuària. També com a millora urbanística es proposa la reordenació de les concessions existents a l’avinguda Josep Vicenç Foix i al carrer de l’Illa (restaurants i bars) que queden actualment disperses i amb tipologies diferents, per això, es planteja una reorganització i homogeneïtzació que permeti una millora en la circulació de vianants i d’integració del port amb el municipi.
A nivell de mobilitat de vehicles, aquest Pla aborda una proposta de millora en l’accés per a determinats trànsits facilitant zones d’aparcament a l’entrada de la zona de servei portuària.
Respecte a la dàrsena esportiva aquest Pla possibilita una millora de les instal·lacions destinades a la prestació dels serveis de suport a la pròpia activitat nàutica i preveu l’augment de l’espai edificable, amb la corresponent millora de serveis que li són propis a un club nàutic, actual gestor de la dàrsena esportiva.
Un altre tema important que aborda aquest Pla és la millora dels servei propis del port com són els serveis tècnics de suport a les embarcacions, amb la possibilitat d’ampliació de la zona tècnica per ampliació de la grua i/o la instal·lació d’un Travel-lift i la possibilitat d’ubicar una indústria de serveis nàutics redimensionant les activitats de les actuals instal·lacions portuàries.
Informació addicional