Al Port de la Selva ens adherim a la campanya per l'estalvi d'aigua promoguda per Bandera Blava

14/08/2020

La informació, els consells i les recomanacions que es dicten a continuació són els que l'ACA estableix com a vàlids i els quals fomentem entre la població.

ELS HÀBITS DE CONSUM DE L'AIGUA ENTRE ELS CATALANS

Els períodes de sequera que Catalunya ha viscut els darrers anys han fet que s’hagi consolidat la cultura de l’estalvi i l’adopció d’hàbits de consum sostenibles en les diferents activitats diàries per part de la ciutadania.

Actualment el consum mitjà d’aigua a Catalunya és d’uns 113 litres per habitant i dia (la OMS estableix que el límit mínim necessari és de 100 litres/ habitant/ dia). Aquesta contenció generalitzada és doncs un gran aliat no només per ajudar a garantir la disponibilitat d’aigua sinó també per prendre consciència d’una cultura d’estalvi i sostenibilitat envers el medi ambient.

No obstant, els períodes d’escassetat d’aigua a Catalunya són cada cop més constants i es preveu que siguin més extrems a causa del canvi climàtic.

LA MANCA D’AIGUA A CATALUNYA

A Catalunya, el règim pluviomètric es caracteritza per una gran irregularitat general i per una variabilitat interanual elevada, fruit del clima típic mediterrani, la qual cosa ens fa especialment vulnerables a patir episodis de sequera, especialment a les conques internes que és on es concentra el gruix de la població (més del 80%) però només el 40% de la disponibilitat d’aigua (essencialment la que es troba als embassaments, als aqüífers i dins els pous). De fet, Catalunya ha patit al llarg de la història recent diversos episodis de sequeres entre moderades i rigoroses. Un dels més importants és el que va afectar el nostre país i el conjunt de la península Ibèrica entre 1944 i 1950, que va motivar restriccions en el subministrament a diverses poblacions i durant diferents períodes. 

D'altra banda, l’escenari del canvi climàtic planteja la necessitat de ser encara més eficients en els usos de l’aigua per compensar els seus efectes sobre la disponibilitat d’aigua a mig i llarg termini, ja que es reduiran les pluges, les nevades i, en conseqüència, també els cabals del rius. Les sequeres poden considerar-se episodis de periodicitat i duració impossibles de predir, però també com un tret representatiu de la climatologia de Catalunya amb la qual hem de conviure. El darrer episodi (2007-2008), un més en la llarga relació existent, ha posat de manifest experiències de les quals cal aprendre, així com la necessitat de resoldre la problemàtica existent amb polítiques eficients i amb infraestructures suficients i segures, per garantir la disponibilitat del recurs arreu del país per a la satisfacció de la demanda urbana i la rural, i per a la preservació del medi. Una d’aquestes polítiques és la del foment i el sosteniment de l’estalvi, que té com a objectiu la racionalització dels nostres hàbits de consum i la seva adequació a la variabilitat climatològica, de manera que aquests hàbits es converteixin en un costum independent i invariable dels episodis de sequera. No podem oblidar que la legislació vigent prioritza els usos d’abastament humà per sobre de la resta d’usos i que en episodis de sequera aquesta prioritat incideix enormement en les nostres activitats quotidianes.

EFICIÈNCIA EN L'ÚS DE L'AIGUA A LA LLAR

Dins la nostra activitat diària portem a terme moltes accions i hàbits que requereixen l’ús i el consum d’aigua. Per a tots nosaltres, tenir aigua és un fet inqüestionable. Si obrim l’aixeta, sempre sortirà aigua. És com tenir telèfon, llum, gas, roba o aliments. Cal tenir en compte, però, que 1 de cada 6 persones al món no té accés a l’aigua potable i gairebé 2 milions de nens moren cada any al món per falta d’aigua. A continuació veureu una llista de les activitats més quotidianes i la relació de litres d’aigua que es poden arribar a consumir. Us proposem també unes bones pràctiques per estalviar aigua en el desenvolupament d’aquestes accions.

LES AIXETES DE CASA
Tanquem les aixetes mentre no fem servir l’aigua. Una aixeta oberta raja a 10 l/min. Cal reparar les aixetes que perdin aigua. Una aixeta que degota gasta fins a 30 l/dia. Incorporem a les aixetes dispositius reductors del cabal. Són barats i senzills de col·locar, ja que s’enrosquen a les mateixes aixetes i redueixen el consum fins a un 50%. Si hem de canviar les aixetes, posem-ne de monocomandament. El seu consum d’aigua és de 6 a 8 l/min.

EL DIPÒSIT DEL VÀTER
Si no disposem de dipòsits de doble descàrrega, podem posar una o dues ampolles de plàstic plenes de sorra dins el dipòsit. L’estalvi és d’uns 3 l d’aigua en cada descàrrega.
No fem servir el vàter com a paperera, atès que amb cada descàrrega s’aboquen entre 6 i 10 l d’aigua (i fins a 15 l, en certs models) i suposa problemes per als sistemes de sanejament.

LA NETEJA A LA LLAR
Si hem de substituir electrodomèstics, els de baix consum incorporen programes d’estalvi. Aquests electrodomèstics també són grans estalviadors d’energia. Una rentadora antiga gasta uns 200 l d’aigua, mentre que una de baix consum només en gasta 50. Cal fer-la servir amb la càrrega completa i seleccionar el programa adequat en funció del tipus de roba i de brutícia. Amb el rentaplats poden aplicar-se uns criteris similars. I, si no en tenim, podem omplir una mica la pica amb aigua i sabó i rentar els plats tots de cop. Després els podem esbandir sense obrir l’aixeta al màxim. A l’hora de netejar la casa, pensem en tot allò que podem fer sense aigua. Apliquem la neteja en sec.

DUTXA O BANY
Si ens dutxem en lloc de banyar-nos, estalviarem molta aigua. Una banyera plena gasta uns 300 l, si ens dutxem en gastem uns 50. També hi ha dispositius reductors del cabal per a les aixetes de les dutxes; així, podem estalviar fins al 50% d’aigua. Podem guardar en un recipient l’aigua que surt freda mentre esperem la calenta i podem regar les plantes amb aquesta aigua. Si hem de canviar l’aixeta de la dutxa, les de monocomandament són molt indicades perquè estalviarem l’aigua derivada de la cerca de la temperatura ideal.
Sabies que prenent un bany pots gastar uns 300 litres d’aigua i fent una dutxa pots reduir l’estalvi fins a 50 litres?

PREPARAR ELS ÀPATS
Una bona part de l’aigua que utilitzem a la cuina la fem servir per netejar i rentar aliments, bullir o cuinar al vapor. Aquesta mateixa aigua podrem fer-la servir per regar les plantes (mentre no estigui salada o se li hagi afegit algun producte), per exemple, si la recollim en un recipient. No la llencem al desguàs.

LA NETEJA DELS VEHICLES
No utilitzem la mànega per rentar el cotxe, ja que pot consumir fins a 350 l d’aigua. El més recomanable és portar-lo a un túnel de rentat, ja que disposen d’instal·lacions que reciclen l’aigua. Si no, procurem rentar-lo amb una esponja i una galleda. EL REG Si tenim un jardí és recomanable instal·lar-hi sistemes de reg adients. Instal·lar un sistema gota a gota a l’arrel de les plantes permet un reg localitzat i, a més, és un sistema excel·lent per al seu creixement. Al jardí podeu instal·lar un programador de reg que es fixa a l’aixeta i permet escollir-ne el moment (de bon matí o al vespre) i la freqüència.

MILLORAR LA QUALITAT DE L’AIGUA
Millorar la qualitat de l’aigua és senzill. Hi ha molts productes que aboquem a l’aigüera que són de difícil eliminació o nocius: la pintura, l’oli, els productes de neteja, els dissolvents, etc. Un sol litre d’oli mineral pot contaminar 10.000 l d’aigua. Cal, doncs, que els separem i els portem a la deixalleria o als Punts Verds. El vinagre o el bicarbonat són bons desembussadors. A banda d’això, existeixen pintures, vernissos i dissolvents ecològics, que no són tan nocius, però que cal portar també a la deixalleria.
Podem fer servir detergents sense fosfats, i blanquejadors a base de percarbonats, enlloc de lleixiu.

AIGUA I ESTALVI ENERGÈTIC
Menys aigua calenta, més estalvi energètic. Quan obrim les aixetes de casa, no només parlem de consum d’aigua, sinó també de consum energètic. Cal tenir en compte que fer servir aigua calenta incrementa també el consum d’energia que fem a casa. Per tant, recordem fer servir aigua calenta només en els casos necessaris.
A més, podem recollir en un recipient l’aigua freda que surt mentre esperem la calenta i utilitzar-la per regar o fregar el terra.

PISCINES

Cuida la piscina tot l’any! És important no abandonar el manteniment de la piscina a l’hivern. Existeixen tractaments d’hivernatge, que permeten mantenir-ne la qualitat fora de la temporada de bany sense haver de buidar-la.

Cobreix la piscina
Instal·la cobertors a la piscina ja que eviten l’evaporació i faciliten el manteniment. La instal·lació d’un cobertor és una de les mesures més eficaces per reduir el consum d’aigua en una piscina. Per una banda, poden arribar a reduir l’evaporació fins a un 70% i, per l’altra, eviten les gelades a l’hivern i l’entrada de matèria orgànica. Existeixen, doncs, cobertors d’estiu i d’hivern.

Filtratge eficient de l'aigua
Es recomana instal·lar equips de filtratge amb baix consum d’aigua en rentatges i equips de prefiltratge eficients, per efectuar el tractament químic adient i continuat, tant en la temporada d’estiu com en la d’hivern. També es poden instal·lar mecanismes per reutilitzar l’aigua dels rentatges per a altres usos guardant-la en un dipòsit.

Cal revisar periòdicament la piscina per detectar possibles fuites. El degoteig d’1 gota per segon pot provocar pèrdues de fins a 8.000 litres en un any i costos quantiosos.
a la factura de l’aigua.

EFICIÈNCIA EN REC DOMÈSTIC I JARDINERIA

Per evitar malgastar aigua no cal que es regui diàriament, amb un cop a la setmana és suficient. 

Dit això, transformar els balcons, els jardins de les nostres cases i els nostres municipis, les terrasses i els patis en espais verds més sostenibles adequats a la nostra climatologia és una pràctica que la nostra societat encara té pendent. Si condicionem, doncs, aquests espais, podem reduir considerablement el consum d’aigua potable sense deixar de donar vida al nostre paisatge dins i fora de les llars.
A continuació, us facilitem un conjunt de bones pràctiques bàsiques per poder tenir plantes i conservar-les, tot i que us recomanem que sempre us assessoreu amb els especialistes en la matèria.

Comprar plantes: Què cal tenir en compte?
És recomanable adquirir plantes pròpies del clima mediterrani i preveure la zona i el terreny on les plantarem (ombra, sol, exposició al vent, pendents, etc.).
Existeix una gran diversitat de plantes, com les enfiladisses, les palmeres, les coníferes, els arbustos, els cactus, etc., que necessiten poca aigua per viure. Són plantes molt fortes i de fàcil manteniment. Escollir un ecoixinat (que és el material orgànic o inorgànic que es col·loca sobre la superfície o sobre la terra al voltant de la planta) com l’escorça de pi, ajuda a optimitzar l’ús de l’aigua, redueix les males herbes i millora les condicions del sòl.

Quan i com hem de regar?
En general, una tècnica infal·lible per saber si cal regar o no és ensorrar un pal a la terra a uns 30 cm de profunditat. Si després de retirar-lo mostra restes de terra, el reg pot esperar. Si, en canvi, surt sense restes, la planta necessita aigua. El reg de plantes a balcons, patis o terrasses: Hem de regar quan sigui necessari. És preferible regar de manera abundant i molt espaiada, en lloc de fer-ho a petites dosis. A l’estiu cal regar al capvespre, per evitar l’evaporació, i a l’hivern a primera hora del matí, d’aquesta manera evitem que l’aigua es geli.
Podem posar un plat sota el test; així, l’aigua que sobra no la malgastem i manté la planta més humida. És important utilitzar encoixinaments com l’escorça de pi, la grava, la terra volcànica, etc., ja que, entre molts dels seus avantatges, retenen la humitat del sòl i eviten l’aparició de males herbes. També són un gran aliat per fer zones decoratives a jardins que reben molt de sol. El reg a un jardí: Els grams o plantes entapissants són un gran substitut de les gespes (que són pròpies de països més humits). Les plantes entapissants es reprodueixen amb força rapidesa i moltes d’elles floreixen. Fins i tot algunes es poden trepitjar i, per tant, són ideals per col·locar al voltant de les piscines. A més, és fàcil mantenir-les. 
Cal evitar les podes dràstiques: els brots nous són grans consumidors d’aigua.
Si hem de trasplantar, és millor fer-ho a la tardor. Mentre plantem caldrà que agrupem sempre les plantes segons les seves necessitats d’aigua.
Els adobs millor que siguin d’alliberació lenta.

Quins tipus de reg existeixen i quan s'han d'aplicar?
En termes generals existeixen 3 tipus principals de reg que podem fer en l’àmbit domèstic.
• Per degoteig: ideal per a tanques, arbres i arbustos, on cada planta rebrà la quantitat justa d’aigua.
• Per aspersió o difusió: ideal per a plantes entapissants, rocalles i conreus.
• Reg manual: és aquell reg puntual per fer a espais petits com terrasses, balcons o patis.

NETEJA D'EMBARCACIONS

Per a afavorir l'estalvi d'aigua i evitar malgastar-ne grans quantitats, no és necessari netejar l'embarcació cada vegada que s'arriba a port. I en el cas que s'hagi de fer, millor fer-ho amb una galleda i esponja (en el cas d'embarcacions petites) i evitar utilitzar la manguera per tal de no malgastar aigua en excés. 

 

FONT: ACA i GENCAT