X-PYR 2022

21/06/2022
La X-PYR arriba al Port de la Selva!
 
Un any més, El Port de la Selva acollirà el final de la prova més dura i extrema del món, la competició “X-Pyr 2022”. La platja de El Port de la Selva veurà ‘caure’ del cel als millors muntanyistes-parapentistes del món.
 
El cap de setmana del 2 i 3 de juliol està prevista l’arribada de la competició “X-Pyr” a la platja del Port de la Selva, després de creuar els Pirineus de costa a costa volant en parapent i corrent. Es tracta de la competició més extrema i dura del món de la disciplina combinada“Parapent-Muntanyisme”.
Els participants van sortir de la platja d’Hondarrabia, al País Basc, el 26 de juny i s’estima que el primer en arribar ho farà cap el dia 29 o 30 de juny al municipi altempordanés, on està situat el final de la competició, esperant que entre dos i tres dies després, es a dir, el cap de setmana vinent, arribi el gruix dels participants.
 
Les normes de la competició són tan senzilles com dures. Així, s’estableix que per cobrir el trajecte costa-a-costa només podran córrer o volar en parapent (sense motor), utilitzant els vents i les corrents tèrmiques ascendents com a propulsor.
 
És normal que volin a 3.000 – 4.000 metres d’alçada i, si tenen un bon dia, poden superar els 200 km de distància en un sol vol. Per seguretat, tots els participants descansen de nit i no està permès avançar entre les 22:30 i les 05:30 del matí.
 
Un sistema de geolocalització per satèl-lit permet al gran públic seguir als concursants en temps real.
 
Estan previstos vols de demostració des-de Sant Pere de Rodes fins a la platja de la Ribera de El Port de la Selva durant tot el cap de setmana (dies 2 i 3 de juliol). Seran dues jornades on aficionats i el gran públic es donaran cita a la sorra de la platja per veure’ls arribar i compartir l’emoció d’haver completat aquesta gran fita.