Plafó 9

Pl. Port de Reig

 

Aquesta plaça és relativament moderna, antigament era una platja de pedretes, sorra i roques amb un amarrador de barques en el costat sud de la platja; el mar arribava fins a l’actual carrer Nou. Port de Reig donava nom a un ormeig de pesca.

El 1948 va ser un any transcendent per a Foix: la seva dona, Victòria Gili, amb qui estava casat des de l’any 1931, es separa d’ell.

Aquell any Foix comença un costum que durarà 28 anys: regalar als seus amics un poema inèdit cada any. El 1948 va escriure un poema tot seguint els esquemes de les nadales tradicionals, tant pel to com pel tema i les formes i el va enviar als seus amics imprès en un díptic acompanyat d’un dibuix de Salvador Dalí.

Des d’aquell any fins al 1958, va enviar una nadala cada any de manera que la rebessin el 25 de desembre. L’any 1959 es va endarrerir la data fins a l’1 de gener de 1960, de manera que les nadales es van convertir en caps d’any, i va abandonar els motius nadalencs. El 1973 va haver-hi un altre canvi: fins al 1976 els caps d’any es van convertir en natalicis, que enviava perquè els seus amics el rebessin el 28 de gener, data del naixement del poeta.