És una activitat de tota la vida, tothom ho ha fet alguna vegada i malauradament l'abandó de molts dels conreus tradicionals i l'emboscament de molt territori ha afavorit la multiplicació de les esparregueres.
L'espàrrec boscà neix de l'esparreguera boscana o silvestre (Asparagus acutifolius), productora dels espàrrecs de bosc o silvestres, és una liliàcia parenta propera de l'esparreguera (A. officinalis) cultivada en horts i productora dels espàrrecs gruixuts. L'esparreguera boscana creix en alzinars aclarits i màquies. Igual com el galzeran, l'esparreguera no té veritables fulles, sinó unes tiges modificades anomenades cladodis que n'han usurpat la funció. Els cladodis de l'esparreguera boscana són petits i linears, acabats en una punta punxosa i agrupats en feixos. Floreix a ple estiu, quan tot sol ser sec. El fruit és una baia negra. Els espàrrecs boscans són els brots nous que surten a la primavera d'un rizoma subterrani*.
Els espàrrecs silvestres (asperges sauvages, en francès, i wild asparagus, en anglès), són, de totes maneres (si més no en teoria, perquè tot s' ha trasbalsat) els trigueros dels espanyols, o sigui, els espàrrecs de bosc o de marge n'hi ha diverses espècies, alguns més gruixuts, els altres d'una mata més espinosa, etc- incloent els d' Andalusia que, com indica el nom, es fan als camps de blat-. L'esparreguera salvatge no vol massa sol, i els millors i més grans espàrrecs (que poden atènyer fins a 30 cm) es donen a l'ombra, enmig d'una bardissa. La cuina de l'espàrrec de bosc és simple, però constitueix un inoblidable perfum de primavera. Són deliciosos en truita (o ous remenats). Si són ben frescos, no cal bullir-los, malgrat el que diguin els receptaris. Se'n poden fer sopes, cremes, mousses i pastissos. Es poden afegir als arrossos, sopes i guisats. Hi ha grans cuiners, com Santi Santamaria, que els han incorporat a la seva cuina**.
Les possibilitats culinàries de l'espàrrec normalment queden reduïdes a les típiques truites d'espàrrecs, que curiosament, com passa amb tots els plats senzills i tradicionals a cada casa agafen un matís diferent. Tot i aquesta senzillesa, hi ha molts restaurants que si que aprofiten les qualitats de l'espàrrec amb la combinació de sabors i els contrastos, volem potenciar amb aquesta fira aquests aspectes.
Així, doncs, podríem dir que la popularitat i la cuina tradicional són els dos grans valors de l'espàrrec boscà i és per això que hem decidit dedicar una fira a aquest producte silvestre.
2. Objectius
La Fira de l'espàrrec boscà del Port de la Selva, va començar a plantejar-se ara fa un any, en les reunions de turisme i cultura de l'Ajuntament del Port de la Selva, amb l'objectiu principal de dinamitzar el comerç local, dinamitzar el poble, organitzar una diada festiva i tot al voltant d'un producte original del territori al que no es dediqués una fira similar a la comarca.
Així, doncs, podem enumerar els següents objectius de la fira:
- Promoció econòmica del poble. L'estacionalització turística al poble és un tarannà molt marcat que cal intentar treballar. S'observa que cada any va augmentant el nombre de visitants durant els caps de setmana de primavera. A partir d'aquesta problemàtica i observació del comportament turístic volem iniciar una activitat de dinamització dels serveis turístics durant els caps de setmana dels mesos previs a l'estiu.
- La proposta d'iniciar la Fira de l'espàrrec pot tenir diferents comportaments en els següents sectors:
1.1. Petit comerç. Només es permet participar a la fira els comerços locals, per tal que potenciar els seus establiments, a través de:
1.1.1. Venda directe dels seus productes
1.1.2. Publicitat gratuïta del seu establiment. Presentació representativa de quin tipus de comerç tenen.
1.1.3. No necessàriament han de fer vendes sinó que es poden presentar diferents propostes per la temporada estival, com ara activitats, presentació de paquets turístics, etc.
1.2. Restauració. Només es permet participar a la Mostra de cuina de l'espàrrec, els restauradors locals, de manera que participar en l'organització de la fira els hi comporta:
1.2.1. Un possible augment de clients.
1.2.2. Oferir un producte únic o original en els seus establiments, amb una publicitat gratuïta del producte.
1.2.3. Publicitat gratuïta del seu establiment. Presentant el tipus de cuina que ofereixen.
1.2.4. Publicitat del seu local a internet a partir del receptari La cuina de l'espàrrec boscà, un tema sobre el que no s'ha fet cap receptari, per tant original i amb èxit de cerques directes en els motors de cerca.
1.3. Difusió turística. A partir de la realització de la Fira de l'espàrrec, es crea una activitat de difusió turística del municipi, fora de la temporada alta, amb una imatge del municipi conjunta dels principals sectors turístics del municipi. En aquesta fira hi participaran activament els serveis turístics municipals, tan en l'organització, realització i en la participació en la mostra de comerç i artesania local, amb la presentació de les activitats previstes pel període primavera-estiu.
1.4. Difusió del patrimoni cultural. S'ha triat un tema de la fira, que forma part del patrimoni etnològic del poble. És una activitat de recol·lecció de tota la vida, tan quotidiana i actual que no es valora com altres activitats tradicionals de l'economia de subsistència dels darrers segles al Cap de Creus, tan pintoresca que en els anys 20, Josep Ma. de Sagarra va immortalitzar en els seus llibres de prosa i poesia. Aquesta economia de subsistència complementava diferents activitats: pesca, conreu de l'hort, conreu de la vinya, de l'olivera, la recol·lecció de llenya, la recol·lecció de bolets i la recol·lecció d'espàrrecs.
La recol·lecció de productes del camp i de la muntanya és una activitat etnològica inherent en l'home i que varia amb les diferents èpoques i proximitat de l'home amb la natura. En el cas del Port de la Selva, on el nucli urbà està tan envoltat de natura, amb boscos, estepes i el mar, les activitats de recol·lecció continuen, ara però amb un aspecte totalment lúdic.
Com a representació de la difusió del patrimoni cultural local, hi haurà la presència en la mostra de comerç i artesania local de la Biblioteca Municipal, presentant els fons especials, col·lecció local, Biblioteca Pol Nadal i Mallol, i també els centres d'interès com ara Racó dels pares i cuina. També es donarà informació sobre els serveis que ofereix la Biblioteca.
1.5. Potenciar el coneixement d'un producte tradicional. Un dels objectius és aportar més informació sobre l'espàrrec, un producte molt extés i que sovint es desconeixen molts aspectes, com característiques de la planta, tipologies, etc.
1.6. Potenciar el coneixement i respecte pel territori. A partir de la fira es volen transmetre valors de respecte pel territori, oferint informació de l'entorn als usuaris de la muntanya i donant consells de comportament en els diferents espais de protecció del Parc Natural del Cap de Creus.
1.7. Potenciar l'associacionisme. La Fira de l'espàrrec té un caràcter lúdic i festiu. Es vol involucrar els diferents col·lectius i associacions del poble, professionals o no per fer de la Fira una festa de tothom.
1.8. Valors afegits: originalitat. Tot i que les fires són un recurs de promoció i festa recurrent en pobles, vil·les i ciutats de tot Catalunya, hem buscat un producte tradicional, barat i al que no s'havien dedicat masses fires. El fet d'establir una fira amb els comerços locals, fer una guia simpàtica i desenfadada amb el producte especial de la Fira de cada establiment (producte FE) i realitzar un receptari sobre la cuina de l'espàrrec amb la participació dels restauradors locals, implica un gran esforç i dóna una gran originalitat a la fira.
* http://ichn.iec.cat/bages/arbusts/Imatges%20Grans/esparraguera.htm. de l'Institució Catalan d'Estudis Naturals, filial de l'Institut d'Estudis Catalans.
**http://blocs.mesvilaweb.cat/node/view/id/120251 corresponent al blog de Jaume Fàbrega, Bona Vida, de " productes" del 18 de gener de 2009
PROGRAMA DE LA FIRA
14 de març de 2010
Concurs de caçar espàrrecs de bosc. Inscripcions obligatòries. De 9.00 h a 12.00 h. Al Punt d'Informació de la Fira.
Fira local de comerç i d'artesania. De 10.00 h a 18.00 h. Al Passeig del Mil.lenari.
Exposició de receptes de plats elaborats amb espàrrecs boscans, realitzats pels restaurants i bars del poble. De 10.00 h a 18.00 h. A la plaça Pol Nadal i Mallol.
Fira d'associacions i entitats locals. Amb tallers per la mainada. A la Platja d'aquí de sota. Programa a part.
Audiovisual del Monestir de Sant Pere de Rodes i exposició del facsímil dela Bíblia de Rodes. D'11.00 h a 14.00 h i de 16.00 h a 18.00 h. A la Sala de Plens, a la segona planta de l'Ajuntament.
Xerrada i col.loqui conduït per Pere Tàpias, realitzador del programa de cuina de Catalunya Ràdio Tapias variades. La cuina que ens regala la natura. A les 11.30 h. A la plaça Pol Nadal i Mallol.
Degustació de croquetes d'espàrrecs de bosc. De 13.00 a 14.00 h. Preu tiquet: 1 euro (croqueta amb llesca de pa i got de vi)
Sortida del gegant del Port de la Selva. 17.30 h. Des de la Plaça Pol Nadal i Mallol a Port de Reig.
Havaneres amb el Grup mar d'Amunt del Port de la Selva. A les 18.00 h. Degustació gratuïta de cremat del Cap de Creus.
Passeig en barca per la costa del Port de la Selva. De 10.00 h a 14.00 h i de 16.00 h a 18.00 h. Activitat de pagament. Consulteu al Punt d'informació de la Fira.
II CONCURS DE CAÇAR ESPÀRRECS DEL PORT DE LA SELVA
DATA
14 DE MARÇ DE 2010
HORARIS
De 9.00 h a 12.00 h. Concurs de caçar espàrrecs
De 9.00 h a 10.00 h. Inscripcions al Punt d'informació de la Fira
D'11.30 h a 12.00 h. Recollida dels espàrrecs recol·lectats al Punt d'informació de la Fira
13.00 h. Entrega de premis al Punt d'informació de la Fira.
LLOC D'INSCRIPCIONS
Al Punt d'Informació de la Fira
CATEGORIES I PREMIS
Categoria 1. Premi a la persona que porti més quantitat d'espàrrecs (es valorarà la quantitat en pes).
1er. Premi
2on. Premi
Categoria 2. Premi a la persona que porti l'espàrrec més curiós.
1er. Premi
Premis : Lots de productes de la Fira comercial de l'espàrrec.
BASES
- Inscripció obligatòria.
- Els espàrrecs han de ser recol.lectats per una persona. No és vàlid ajuntar els espàrrecs de varis recol·lectors sota una sola inscripció.
- No es poden entrar en propietats privades clarament diferenciades, com ara jardins o finques amb cases o terrenys amb tancaments de qualsevol tipus. L'Ajuntament no es fa responsable de qui ho faci. Només es pot anar a espais emboscats no tancats.
- Hi haurà 2 categories:
Categoria 1. Més espàrrecs. Es quantificarà per pes. Es pesaran els espàrrecs aportats per cada participant. Cal tenir en compte, que es tallaran per igualar-los més o menys, a uns 25 cm del cap, perquè no s'arrenquin espàrrecs molt llargs, que després no es poden aprofitar per menjar. Hi haurà un primer premi i un segon premi.
Categoria 2. Espàrrec més curiós. És una categoria totalment subjectiva. Hi haurà un sol premi.
- El jurat estarà format per 3 membres: un representant de l'Ajuntament i dos membres relacionats amb la fira.
- Els espàrrecs molt llargs es tallaran a25 cm, per tant no cal arrencar els espàrrecs sinó tallar-los.
- Els espàrrecs cal que siguin collits un cop feta l'inscripció, els espàrrecs recol·lectats el dia abans o amb anterioritat de la realització de la inscripció no seran vàlids pel concurs. En cas de dubte sobre si uns espàrrecs són collits fora el temps del concurs, es desqualificaran.
- La participació en el concurs suposa l'acceptació de la resolució del jurat i aquestes bases.