IV Fira de l'Espàrrec

0

La IV fira de l’espàrrec.

El cap de setmana del 17 i 18 de març de 2012 va tenir lloc al Port de la Selva la IV Fira de l’espàrrec de bosc. El dissabte es va celebrar el IV concurs de caçar espàrrecs, i també les exposicions al carrer, com ara les mostres de receptes de la cuina de l’espàrrec de bosc 2012 i també les de 2009, 2010 i 2011;  l’exposició les representacions del Cafè de la Marina, recordant Josep Maria de Sagarra i l’itinerari literari i anecdòtic de JV Foix i el Port de la Selva.

El diumenge des de les 10 fins a les 6 de la tarda, la fira de comerç i artesania arran de mar van ser les principals protagonistes, amb la degustació de diferents productes elaborats amb espàrrecs de bosc tan a la fira com també en els restaurants del poble. Jaume Fàbrega va ser l'encarregat de conduir una xerrada sobre la cuina de l’espàrrec de bosc. Durant tot el cap de setmana també hi va haver activitats per la mainada, el dissabte una actuació del País de Xauxa i el diumenge tallers de tot tipus, tan de manualitats com d’esports. També una sortida del gegant del Port de la Selva i una cantada d’havaneres amb el Grup Mar d’Amunt. 

Exposicions sobre la cuina de l’espàrrec

L’espàrrec de bosc l’associem ràpidament a la truita d’espàrrecs, que qui més qui menys, n’ha fet alguna vegada a casa. La manera tradicional de preparar els espàrrecs per fer la truita canvia segons les cases, tothom els talla primer, començant des de la punta i anant cap a la base de la tija i la variació ve després, hi ha qui els escalda i hi ha qui els salta a la paella amb oli. Partint de la idea que l’espàrrec.

Partint de la idea que l’espàrrec és un producte molt popular, que són fàcils de trobar, que tenen un gust  molt característic, que és un producte mediterrani i que és molt més present en les cuines d’altres zones que a casa nostre,  vàrem pensar que fer receptaris nous, incorporant als plats l’espàrrec de bosc, seria una bona idea. Al principi semblava una empresa difícil, justament pel gust característic de l’espàrrec, però ja portem IV edicions de la fira de l’espàrrec i un total de 65 receptes de cuina. Hi ha des de receptes tipus tapes que es poden servir com a entrants o bé a qualsevol moment, torrades i coques que poden ser un plat únic per un sopar o un dinar. També hi plats de pasta, com espaguetis o lasanyes, croquetes, arrossos i sushis. Aquest any però, hi ha majoritàriament plats amb peix, preparat de diferents maneres.

Receptes de cuina, de la fira de l’espàrrec 2012:

  • Flam d’espàrrecs de bosc, gambes amb salsa de Piquillos
  • Orada al forn amb espàrrecs verds del bosc
  • “xupito” de carbassó farcit de ceps i espàrrecs de bosc amb salsa de parmesà.
  • Arròs cremós d’espàrrecs boscans amb gambes i calamar
  • Crema d’espàrrecs amb filets de llenguado, bacon i gambes amb el seu suc.
  • Bacallà gratinat amb muselina d’espàrrecs boscans
  • Farcellets de crema d’espàrrecs, gambes i rap
  • Espaguetis amb espàrrecs de bosc i xampinyons
  • Carbassó farcit amb bacallà i espàrrecs de bosc
  • Rap amb salsa d’alls i espàrrecs de bosc
  • Suprema de llobarro sobre puré d’espàrrecs de bosc
  • Maki-sushi de gamba vermella i espàrrecs      
  • Croquetes de gambes i espàrrecs del bosc
  • Lasanya de pasta fresca a l’espàrrec amb bolets i verdures.                
  • Ous del Gus estrellats amb espàrrecs de bosc
  • Pastís d’escórpora i  espàrrecs de bosc      
  • “montadito” xaloc
  • “Pinxo” mar i muntanya

El dissabte 17, a partir de les tres de la tarda i el diumenge 18 de març, de 10 del matí a les 6 del vespre, hi haurà dues exposicions al carrer amb les receptes dels plats de cuina elaborats pels restauradors del Port de la Selva, que han preparat incorporant l’espàrrec de bosc. Les receptes d’aquest any, les podreu veure a la plaça Pol Nadal i Mallol, i l’exposició amb les receptes de les edicions 2009, 2010 i 2011 de la cuina de l’espàrrec de bosc la trobareu sota les voltes de l’Ajuntament.

50 anys de la mort de Josep Maria de Sagarra

El Port de la Selva vol fer un petit homenatge a Josep Maria de Sagarra, en el 50è aniversari de la seva mort, mitjançant una petita exposició de les representacions del Cafè de la Marina, obra inspirada en el cafè del mateix nom dels anys 20. Per inaugurar la mostra la Companyia de teatre local amateur Companyia d’en Luard faran una lectura dramatitzada de vàries escenes del segon i tercer acte, amb una durada aproximada d’uns 20 minuts; fent una pinzellada

Poeta, narrador, dramaturg i traductor d’una àmplia producció literària, va “descobrir” el Port de la Selva a principis dels anys 20, amb altres intel·lectuals com Tomàs Garcès, Joaquim Ventallo, J. V. Foix, Padilla, Josep Maria Planes i Alexandre Plana entre altres. Van fer al Port de la Selva moltes estades i s’allotjaven a l’Hotel Comerç.

Sagarra va captar en moltes de les seves obres el paisatge, el vent, les cases, el llenguatge i les persones del Port de la Selva en moltes de les seves obres tan en poesia, com en prosa i teatre. Algunes d’aquestes obres on podem identificar fàcilment el Port de la Selva com a escenari són Àncores i estrelles (1933), Cançons de Rem i de Vela (1923), La Balada de Luard, el mariner (1923), Cafè, copa i puro (1930), All i salobre (1929) i el Cafè de la Marina (1933).

Josep Maria de Sagarra, va estrenar l’obra el Cafè de la Marina el 14 de febrer de 1933 al teatre Romea. L’any anterior havia publicat Vida privada, i les seves estrenes teatrals eren periòdiques, amb gran afluència de públic. Molts dels diaris i publicacions de l’època se’n feren ressò, com la Publicitat,  el Bé Negre, etc.

Poc temps després de la seva estrena el Cafè de la Marina va ser portada al cinema per Domènech Pruna, amb un doble rodatge en català i en castellà, interpretada pels mateixos actors excepte un paper que en la versió catalana interpretava Pere Ventayols i en la castellana Rafael Rivelles. Aquesta pel·lícula no va tenir massa èxit i no és localitzable des de fa temps.

L’estiu de 1971, al Port de la Selva, es fa fer una gran festa cultural  “l’homenatge a Josep Ma. de Sagarra i al seu paisatge poètic, en el desè aniversari de mort del poeta”. L’organització d’aquest homenatge va realitzar una gran tasca tan pels actes, com pels assistents. Dintre de la programació hi havia teatre, cinema, poesia, música, convocatòria de premis d’assaig i teatre, entre altres. L’impacte mediàtic va ser impressionant, amb més de 80 ressenyes a diferents mitjans, tenint en compte que no existien els canals d’informació d’avui. Dintre d’aquesta programació hi havia la representació del Cafè de la Marina, sota la direcció d’Ernest Serrahima, interpretada per Carme Sansa, Mercè Guiamet, Jaume Pla, Felip Penya, Isabel Torras, Nadala Batista, Rafael Vidal, Alex Aixelà, Alberto Díaz, entre altres. La representació va tenir lloc als “Campaments”, amb un escenari a l’aire lliure, preparat per Josep Maria Mallofré, reunint unes 800 persones.

L’any 1983, tancant la gira del Centre Dramàtic de la Generalitat, el 9 de juliol, va tornar el Cafè de la Marina al Port de la Selva. Dirigida per Juan-Ramon Schroeder, amb escenografia i figurins de Josep Ma. Espada i amb la interpretació de Josep Ma. Angelat, Lurdes Barba, Joan Borràs, Enric Casamitjana, Miquel Cors, Enric Cusí, Albert Dueso, Aurora Garcia, Pau Garsaball, Eugeni Gil, Francesc Jordan, Mart Martorell, Óscar Mas, Carme Molina, Núria Nebot, Marta Padován, Enric Pous, Carme Sansa, Gal Soler, Josep Torrents i Llorenç Torres.

La darrera interpretació del cafè de la Marina professional, es va fer el 2003, aquesta vegada en mans del Teatre Nacional de Catalunya, dirigida per Rafel Duran, amb escenografia de Rafel Lladó, interpretada per Mireia Aixalà, Jordi Banacolocha, Dafnis Balduz, Lurdes Barba, Jaume Bernet, Laura Conejero, Carles Cruces, pep Farrés, Santi Monreal, Mireia Llunell, Mont Plans, Àngels Poch, Òscar Rabadan, Sílvia Ricart, Pep Sais, Artur Trias, Ramon Vila, Lluís S. Vilanueva i Manuel Veiga.

Itinerari J.V. Foix i el Port de la Selva: 25 anys sense somnis.

En motiu dels 25 anys de la mort de J.V. Foix, des del Port de la Selva, ens volem sumar als actes d’homenatge que s’estan realitzant en honor del poeta. Aprofitant la fira de l’espàrrec, volem presentar un itinerari literari que portarà el nom de JV FOIX I EL PORT DE LA SELVA: 25 ANYS SENSE SOMNIS, que inclourà diferents punts pel nucli urbà del Port de la Selva, que són escenaris de la poètica de Foix o el punt de partida d’algunes de les seves obres. També inclourem en aquest itinerari algunes anècdotes que va protagonitzar J.V. Foix en diferents racons del poble.

Presentem aquest itinerari el dia 17 de març, a les 18.30 h.  a continuació dels actes que es realitzaran en el mateix indret entorn del Cafè de la Marina i en homenatge a Josep Maria de Sagarra. Ambdós poetes van coincidir al Port de la Selva, de fet el 1966 Foix va fer un pròleg per l’edició d’All i salobre, d’en Sagarra.

JV Foix i el Port de la Selva: 25 anys sense somnis tindrà uns 13 punts, que es podran recórrer a partir del mes de juny. Ara només es presentarà una part del itinerari, amb sis punts d’interès des de l’entrada del poble, fins al moll on Foix hi tenia la barca.

J.V. Foix va fer moltes estades al Port de la Selva, des de l’any 1924 fins la data de la seva mort, el gener de 1987, a l’edat de 90 anys. L’any 1947 va comprar una casa de pescadors al carrer Unió, convertint-se en la seva residència d’estiu. Venia cap a finals de juny fins a primers de setembre, hi feia passejades en barca i el captivava el paisatge de les roques del cap de Creus i el mar. Aquest paisatge, la gent, els racons del poble, les cales  i l’empremta que el pas del temps  hi deixava, van ser presents en el procés creatiu del poeta.

Llibres com KRTU, l’estrella d’en Perris, Cròniques de l’Ultrason, alguns articles i les nadales fan aparèixer com a escenari al Port de la Selva. Mitjançant l’itinerari que proposem, volem acostar uns textos i unes imatges poètiques de Foix, a tothom, fent un agradable passeig pel poble.

Per completar informació sobre la relació de Foix amb diferents indrets del Port de la Selva és pot consultar el llibre: Manuel Carbonell i Carmen Sobrevila J.V. Foix cinc rutes literàries.

Concurs de caçar espàrrecs

Aquest any farem el IV concurs de caçar espàrrecs en el marc de la Fira de l’espàrrec del Port de la Selva. El concurs es farà, com l’any passat, durant la tarda del dissabte i els premis s’entregaran el diumenge al matí.

El concurs està previst pel dia 17 a la tarda, a partir de les 3 fins a les 6 de la tarda, la inscripció és obligatòria i personal. El punt d’inscripció del concurs serà el Punt d’Informació de la Fira. Cal que els espàrrecs es vagin a buscar i a collir entre el moment de la inscripció i el moment de l’entrega dels espàrrecs. Hi ha un màxim de temps de 3 hores i un mínim de ½ hora. Hi haurà dos premis: un primer i segon premi a les persones que recol•lectin més espàrrecs; és quantificarà pesant els espàrrecs, i el segon premi serà a la persona que aporti un espàrrec curiós, aquesta categoria queda totalment oberta a la imaginació de cadascú i als capricis de la natura. Els premis estaran composats per uns lots on hi hauran productes especials de la fira de l’espàrrec, que hauran aportat els botiguers de la fira comercial. Els premis s’entregaran al diumenge, a les 13.00 h.

Tiquet degustació de la IV fira de l’espàrrec de bosc.

La novetat de la fira d’enguany és el tiquet-degustació. Des de la primera edició es feia des de l’organització una degustació d’un producte elaborat amb espàrrecs de bosc, per un preu simbòlic. El primer any es va oferir truita d’espàrrecs, que és el producte més típic i més present a totes les cases. El segon any es van oferir croquetes d’espàrrecs i l’any passat una menja molt més elaborada, un tros de pastís d’escalivada amb espàrrecs de bosc, que va preparar l’escola d’Hosteleria, amb un showcooking on es mostrava i ensenyava tot el procés per elaborar aquest plat.

Aquest any no hi haurà una degustació única proposada des de l’organització, sinó que es podran fer diferents degustacions en les parades dels comerços de la fira. En els Punts d’informació de la fira, es vendran per un preu de 3 euros, fulls amb 5 tiquets per fer degustacions. A la fira es podran trobar degustacions per valor d’1 o 2 tiquets. Amb el reguard dels tiquets i fent el menú de la cuina de l’espàrrec, en un dels restaurants col•laboradors, us oferiran un petit detall.

A part dels tastets canviables pels tiquets-degustacions, els estands oferiran altres productes elaborats amb espàrrecs de bosc, que també es podran degustar, dirigint-se directament a cada parada.

Activitats per a la mainada

Els nens podran gaudir d’un munt d’activitats. El dissabte hi ha programat a les 7 de la tarda, a la Sala del Ball del Port de la Selva, l’actuació infantil Fira mercat de primavera del grup d’espectacles infantils el País de Xauxa. El diumenge 18 de març, durant tot el dia des de les 10 del matí fins a les 5 de la tarda, hi haurà diferents activitats, des de tallers oferts per les associacions i entitats del municipi, fins a circuits d’aventura. Totes les activitats i els tallers per la mainada són gratuïts. Us animem a participar!.

La Bíblia de Rodes.

La Bíblia de Rodes és un dels manuscrits medievals més importants de Catalunya. Data de principis del s. XI i des del s. XVIII fins als nostres dies es guarda a la Biblioteca Nacional de Paris.

Des del 2007 l’Ajuntament del Port de la Selva conserva a la seva biblioteca municipal un facsímil de la Bíblia de Rodes. La fira de l’espàrrec és una bona ocasió per mostrar el llibre a qui li pugui interessar, amb una petita presentació del manuscrit i amb l’audiovisual del Monestir de Sant Pere de Rodes, lloc on va estar el manuscrit des del s. XI fins a finals del s. XVII, moment en què el duc de Noailles el va robar com a botí de guerra. El facsímil de la Bíblia de Rodes es pot consultar a la biblioteca municipal i es mostra durant els mesos d’estiu mitjançant visites guiades.

La Bíblia de Rodes és un manuscrit de poc més de 500 folis, en el segle XVIII es va dividir en 4 llibres. Està escrit en llatí, en lletra carolina de principis de s. XI, combinant els títols i algunes frases amb altres tipus de lletra. Fàcilment es veu la preparació de la vitel.la dividint el foli en tres caixes de text.  Presenta molts folis il·luminats, tan en una petita part del full com a pàgina sencera, especialment els llibres que pertanyen al Vell Testament. Molts dels folis estan dibuixats sense color, fet que porta a considerar diferents interpretacions: si es va fer expressament o si va quedar inacabat. Els dibuixos que corresponen al tercer volum no presenten color  i són els més considerats des del punt de vista de la composició, de les proporcions i dels detalls del traç, creant un estil propi i d’una gran qualitat estilística. Els personatges que apareixen en els tres primers volums responen a una mateixa línia estilística arribant a un major esplendor en el volum tercer. El quart volum marca una ruptura important i mostra influències amb altres llibres il·luminats a Girona. La ruptura és tan gran que fa pensar no només en un canvi d’estil, sinó en un canvi d’esccriptori i fins i tot d’època, doncs sembla clarament posterior. Cal destacar, com ja feia Ferran Soldevila, la riquesa de la seva iconografia, pel que fa al món medieval, donat que representa els personatges del Vell Testament com si fossin contemporanis del moment en què es fa el dibuix, tan per la roba, els mobles, els guerrers i les armes com també pel que fa a les relacions entre els personatges. També cal destacar la riquesa decorativa de les caplletres, amb motius vegetals i geomètrics, que recorden els capitells de l’església de Sant Pere de Rodes.

L’exposició del facsímil de la Bíblia de Rodes es podrà veure el diumenge 18 de març, al segon pis de l’Ajuntament.

Les associacions  i entitats del municipi més actives que mai.

La Fira de l’espàrrec va néixer amb la intenció d’implicar els diferents sectors del municipi, no només els econòmics sinó també els culturals. No tindria sentit fer una fira com aquesta sense la implicació de la gent. Les associacions i entitats del municipi, desinteressadament, participen oferint activitats, tallers i explicant quines són les seves tasques i què fan habitualment.

El dissabte 17 de març, a les sis de la tarda, en motiu de l’homenatge a Josep Maria de Sagarra, el grup de teatre amateur del municipi, La Companyia d’en Luard oferirà una lectura dramatitzada d’uns vint minuts de l’obra el Cafè de la Marina, just davant del cafè que va inspirar a Sagarra. És curiós que tan Josep Maria de Sagarra com J..V Foix tinguin poemes dedicats a Luard, el pescador del Port de la Selva, del què el grup de teatre local també en va prendre el nom.

Durant tot el diumenge hi haurà activitats i tallers per la mainada, i a les 5.30 de la tarda a la Plaça Pol Nadal i Mallol, el gegant del Port de la Selva, acompanyat pels capgrossos i xanquers acompanyaran la gent fins a la plaça de Port de Reig, on el grup d’havaneres Mar d’Amunt, oferirà una cantada d’havaneres, tancant la festa.

El diumenge durant tot el dia, les entitats oferiran activitats:

Horari d’activitats per a la mainada organitzades per les associacions i entitats del poble

De 10  a 14 h.  Activitat amb raquero vela lleugera. Sortides de 30 a 45 minuts. Inscripció obligatòria al punt del Club Nàutic. Activitat organitzada pel Club Nàutic Port de la Selva.

De 10 a 13 h. Taller de pintura Romànica. Cal inscripció prèvia a la parada de la botiga del Monestir. Edat recomanada de 8 a 12 anys. Places limitades.  Activitat organitzada per la Botiga del Monestir de Sant Pere de Rodes. 

De 10  a 11 h. Taller de fer braçalets amb punt de cadeneta. Edat recomanada de 7 a 12 anys. Activitat organitzada per l’Associació Cultural Puig Gros.  

D’11 a 14. Activitat amb vela de creuer. Sortides de 30 a 45 minuts. Inscripció obligatòria al punt del Club Nàutic. Activitat organitzada pel Club Nàutic Port de la Selva.

D’11 a 14 h. Circuit d’aventura. Activitat organitzada per  l’Associació de Restauració i Comerç del Port de la Selva.

D’11  h a 13  h. Mural dels gegants (s’utilitzaran temperes). Edat recomanada de 3 a 9 anys. Activitat organitzada per la colla gegantera del Port de la Selva.

12.00 h. Passeigs en barca. Inscripció obligatòria al Punt d’informació de la fira. L’activitat es realitzarà si el temps ho permet. Activitat organitzada pel CIPS.

De 12  a 13 h. Taller fem un gatet amb llana. Activitat organitzada per l’Associació els gats del Port de la Selva.

De 12 a 13 h. Batejos de windsurf, catamaran i padlelsurf. Activitat organitzada pel Club windsurfing Port de la Selva.

De 13 a 14 h. Taller de titelles amb cabirols, porc senglars, conills de bosc i perdius. Activitat organitzada per l ‘Associació de caçadors del Port de la Selva i de la Selva de Mar.

De 13 a 14 h. Taller: El  punt de llibre de l’espàrrec. Activitat organitzada pel CEIP les Clisques.

De 15  a 18  h. Taller de mòbils del Cap de Creus amb animals. Activitat organitzada pel servei educatiu del Parc Natural del  Cap de Creus i l'Empresa Terramar, natura i cultura.

16.00 h. Passeigs en barca. Inscripció obligatòria al Punt d’informació de la fira. L’activitat es realitzarà si el temps ho permet. Activitat organitzada pel CIPS.

 

La Fira de l’espàrrec es consolida.

Sovint sentim a dir: de fires, n’hi ha a tot arreu!  Però, cada fira és especial. Més, encara, si es viu des de dins. Falten pocs dies per l’esdeveniment; les entitats i associacions, els comerços i restaurants locals, l’organització... tothom s’hi sent implicat. És la nostra fira i així la vivim. També hem anat a les fires dels pobles propers i ens agrada ser públic, però, ara, ens toca fer d’amfitrions.  L’objectiu és que el dia indicat sigui una festa, i els preparatius formen part del tot. Els catalans som gent previsora i treballadora i també ens agrada sortir al carrer: el nostre caràcter ens porta a fer fira, mercat, mostra i tertúlia amb conciutadans i visitants!

En el nostre cas, al Port de la Selva,  el fet d’organitzar aquesta activitat, a l’època de caçar espàrrecs, a les portes de la primavera, ens coincideix amb el despertar de la natura: deixem enrere els curts dies d’hivern i la fred i tenim ganes, com tothom, de bon temps. Amb aquesta activitat ens animem, els uns als altres i en parlem, hi pensem, fem propostes i, així, dia a dia, anem preparant aquest primer esdeveniment de la temporada. El proper cap de setmana del  17 i 18 de març, la Fira de l’espàrrec torna al  Port de la Selva, i tant jove com és, ja la sentim consolidada.