Parc Natural del Cap de Creus

Entre la terra i el mar, el Parc Natural del Cap de Creus ens ofereix una diversitat paisatgística d'una bellesa incomparable. Dòlmens i castells, penya-segats i vinyes, dominen les valls i els turons, mentre que, al mar, illots i esculls de formes capricioses amaguen espectaculars fons coral·lígens i variades espècies marines. Deixeu-vos emportar pel vent i el mar i acosteu-vos a aquest paradís ple d'encants.

El Parc Natural del Cap de Creus, amb una superfície total de 13.843 hectàrees, és el primer parc maritimoterrestre del país. Està situat a la comarca de l'Alt Empordà i s'estén pels municipis del Port de la Selva, Cadaqués, La Selva de Mar, Llançà, Vilajuïga, Pau, Palau-Saverdera i Roses. Va ser creat el 1998 per protegir la península del cap de Creus i el seu entorn marí. 

El Parc es divideix en dues parts: la terrestre, que ocupa 10,780 hectàrees, i la marina amb 3.064 hectàrees. A la zona terrestre s'estableixen tres paratges naturals d'interès nacional (PNIN): al nord, el de cap Gros - cap de Creus; al sud, el de la punta Falconera - cap Norfeu; i a l'oest, el de la serra de Rodes. Els dos primers inclouen, a més, dues reserves naturals integrals (RNI): la del cap de Creus, amb les illes de s'Encalladora i Massa d'Or, i la del cap Norfeu. 

Pel que fa a la zona marina, és parc natural l'entorn de la península del cap de Creus, des de la punta del Bol Nou a la cala Tamariua, al Port de la Selva, fins a la punta Falconera (Roses), amb l'exclusió de la badia de Cadaqués. L'amplitud de la zona marina protegida oscil·la entre les 0,2 i les 1,3 milles. A l'interior d'aquesta zona marina s'estableixen tres reserves naturals parcials (RNP): els Farallons (entre el Brescó i la punta dels Tres Frares), el cap de Creus (entre l'illa de Culleró i la cala Jugadora) i el cap Norfeu. Finalment, es crea una reserva integral marina (RNI): s'Encalladora (al nord de l'illa).

Especialment reconeguts són els seus extraordinaris valors paisatgístics, amb l'excepcional bellesa dels ambients litorals que contrasta amb els paratges interiors, on molt sovint l'acció secular humana ha incidit especialment en l'harmònica i peculiar configuració del paisatge actual. Cal destacar també el ric patrimoni arquitectònic, del qual el monestir de Sant Pere de Rodes representa el punt culminant, i l'interès dels jaciments arqueològics terrestres i marins i dels paratges dalinians de Portlligat.

Les aigües que envolten la península del cap de Creus són netes i amb índexs molt baixos de contaminació. La morfologia de la costa, amb penya-segats, roques, illots, esculls, cales i badies, i la naturalesa dels seus fons de roca (que poden assolir grans fondàries) i de sediments ofereixen també una amplíssima diversitat d'hàbitats per als organismes marins, una diversitat que es tradueix en una extraordinària riquesa submarina; els alguers i els fons coral·lígens en són els millors testimonis. 

 

EL PLA ALFA

El Pla Alfa és el procediment operatiu establert pel Cos d'Agents Rurals de vigilància, prevenció i control d'activitats de risc, davant les situacions de perill d’incendi forestal que es puguin produir. Aquestes situacions de perill es graduen en una escala de 5 nivells operatius, de 0 a 4. Cadascun correspon a un nivell de perill d'incendi forestal. Quan s'activa el nivell 4, es prohibeixen totes les activitats de risc, amb algunes excepcions d’activitats essencials, com per exemple les agrícoles, que estan regulades. Algunes de les activitats prohibides són:

  • Qualsevol tipus de foc
  • Fumar en terreny forestal
  • L'acampada lliure
  • Falles o torxes
  • Bufadors
  • Radials
  • Globus Aerostàtics
  • Caçar

Durant el nivell 3, també es restringeixen els accessos al Parc Natural del Cap de Creus, és a dir, es prohibeix l'accés tant a peu, com en bicicleta o amb qualsevol atlre mitjà, amb l'objectiu de disminuir el risc que es produeixi un incendi i protegir les persones evitant que estiguin en un espai natural en cas de declarar-se un foc. 

El mapa del Pla Alfa s'actualitza diàriament a: https://interior.gencat.cat/ca/arees_dactuacio/agents-rurals/pla-alfa/

 

LA CETS

La Carta Europea de Turisme Sostenible (CETS) és una iniciativa europea que promou el turisme responsable i sostenible als espais naturals protegits i al seu àmbit d’influència. És una eina de gestió i treball dirigida a espais naturals protegits d’arreu d’Europa i a empreses turístiques que assumeixen, de manera voluntària, el compromís d‘aplicar els principis de turisme sostenible.

El Parc Natural de Cap de Creus ha sigut acreditat amb la CETS, fet que avala que el territori compta amb una estratègia turística sostenible elaborada i consensuada amb els agents
implicats de la zona. Aquest és un projecte de territori que inclou 8 municipis, entre ells El Port de la Selva, que formem part del Parc Natural i de l’àrea d’influència d’aquest.

La CETS s’estructura en 5 principis fonamentals:

1. Donar prioritat a la conservació del patrimoni natural i cultural
2. Contribuir al desenvolupament sostenible del territori, incloent l’àmbit social, ambiental i econòmic.
3. Fer partícips a tots els agents implicats pel turisme sostenible.
4. Planificar el turisme sostenible de manera efectiva, amb objectius i accions acordats.
5. Promoure una millora contínua en tots els àmbits.


Al Port de la Selva estem compromesos amb la gestió responsable dels recursos, la protecció del nostre patrimoni i el benestar de tots els qui ens visiten i viuen al territori. Creiem fermament en la CETS com a eina per preservar la riquesa natural i cultural del nostre territori, mentre oferim experiències enriquidores i responsables als nostres visitants.

Les empreses acreditades per la CETS al nostre municipi són:

- Centre d’Immersió Port de la Selva - http://www.cips-dive.com/

- Club Nàutic Port de la Selva - http://www.cnps.cat/

Per a més informació, podeu consultar la web del Parc Natural de Cap de Creus