Parc Natural del Cap de Creus
Entre la terra i el mar, el Parc Natural del Cap de Creus ens ofereix una diversitat paisatgística d'una bellesa incomparable. Dòlmens i castells, penya-segats i vinyes, dominen les valls i els turons, mentre que, al mar, illots i esculls de formes capricioses amaguen espectaculars fons coral·lígens i variades espècies marines. Deixeu-vos emportar pel vent i el mar i acosteu-vos a aquest paradís ple d'encants.
El Parc Natural del Cap de Creus, amb una superfície total de 13.843 hectàrees, és el primer parc maritimoterrestre del país. Està situat a la comarca de l'Alt Empordà i s'estén pels municipis del Port de la Selva, Cadaqués, La Selva de Mar, Llançà, Vilajuïga, Pau, Palau-Saverdera i Roses. Va ser creat el 1998 per protegir la península del cap de Creus i el seu entorn marí.
El Parc es divideix en dues parts: la terrestre, que ocupa 10,780 hectàrees, i la marina amb 3.064 hectàrees. A la zona terrestre s'estableixen tres paratges naturals d'interès nacional (PNIN): al nord, el de cap Gros - cap de Creus; al sud, el de la punta Falconera - cap Norfeu; i a l'oest, el de la serra de Rodes. Els dos primers inclouen, a més, dues reserves naturals integrals (RNI): la del cap de Creus, amb les illes de s'Encalladora i Massa d'Or, i la del cap Norfeu.
Pel que fa a la zona marina, és parc natural l'entorn de la península del cap de Creus, des de la punta del Bol Nou a la cala Tamariua, al Port de la Selva, fins a la punta Falconera (Roses), amb l'exclusió de la badia de Cadaqués. L'amplitud de la zona marina protegida oscil·la entre les 0,2 i les 1,3 milles. A l'interior d'aquesta zona marina s'estableixen tres reserves naturals parcials (RNP): els Farallons (entre el Brescó i la punta dels Tres Frares), el cap de Creus (entre l'illa de Culleró i la cala Jugadora) i el cap Norfeu. Finalment, es crea una reserva integral marina (RNI): s'Encalladora (al nord de l'illa).
Especialment reconeguts són els seus extraordinaris valors paisatgístics, amb l'excepcional bellesa dels ambients litorals que contrasta amb els paratges interiors, on molt sovint l'acció secular humana ha incidit especialment en l'harmònica i peculiar configuració del paisatge actual. Cal destacar també el ric patrimoni arquitectònic, del qual el monestir de Sant Pere de Rodes representa el punt culminant, i l'interès dels jaciments arqueològics terrestres i marins i dels paratges dalinians de Portlligat.
Les aigües que envolten la península del cap de Creus són netes i amb índexs molt baixos de contaminació. La morfologia de la costa, amb penya-segats, roques, illots, esculls, cales i badies, i la naturalesa dels seus fons de roca (que poden assolir grans fondàries) i de sediments ofereixen també una amplíssima diversitat d'hàbitats per als organismes marins, una diversitat que es tradueix en una extraordinària riquesa submarina; els alguers i els fons coral·lígens en són els millors testimonis.
LA CETS
El municipi del Port de la Selva forma part de l’àmbit territorial d’actuació de la Carta Europea de Turisme Sostenible a Cap de Creus (CETS) i està implicat activament en el projecte.
La CETS és un reconeixement d’abast europeu que acredita que un territori entorn d’un espai natural protegit disposa d’una estratègia turística i programa d’actuacions elaborat de forma participativa amb els agents del territori i que té per objectiu compatibilitzar la conservació del territori amb el desenvolupament socioeconòmic local i amb l’activitat turística.
Per a més informació, podeu consultar la web del Parc Natural de Cap de Creus: http://parcsnaturals.gencat.cat/ca/xarxa-de-parcs/cap-creus/viure-hi/la-cets/
Informació addicional