Itinerari de la Costa de l'Oratori

ESQUEMA DEL RECORREGUT

L'itinerari no presenta cap tipus de dificultat, i està suficientment senyalitzat. 

El recorregut comença a l'Avinguda JV Foix on trobareu aparcament gratuït (fora de la temporada d'estiu). Durant l'estiu els aparcaments de la Ribera i el dels Horts també són gratuïts. Seguirem la riba del poble fins al final, continuant pel carrer Punta de la Creu direcció cala Tamariua on el carrer es bifurca just abans de la baixada. A partir d'aquí seguirem les senyals del GR 11 (ratlla blanca i vermella paral·lela) enfilant pel carrer Puig Gros fins al camí dels Masos (inici de la pista forestal). Un cop dins el parc natural seguirem la pista fins al trencant a mà dreta de la costa de l'Oratori (senyalitzat). Continuarem per aquesta pista forestal fins a trobar el camí a la dreta que de baixada ens portarà al cementiri. Girant a la dreta hi passarem per davant. Seguirem el camí fins a la carretera que ens conduirà altra vegada cap al centre del poble on hem aparcat el cotxe. També tenim l'opció de girar a l'alçada del Pont Vell seguint el camí que passa pels Horts per tornar a entrar al poble pel c/ Llançà. 

 

1. EL PORT DE LA SELVA

Petit poble costaner de la vessant nord del cap de Creus. Disposa de tots els serveis necessaris per poder gaudir amb tranquil·litat de l'entorn. Com a vila marinera tradicional, la seva badia acull el port més important de la mar d'Amunt, on conviu la pesca amb el lleure. Poetes i escriptors, com Foix i Sagarra, van quedar captivats per l'harmonia del paisatge. Les cases blanques escalonades a la falda de la muntanya componen una imatge de postal, sobretot durant la posta del sol i a la nit, quan el conjunt es reflexa en el mar.

 

2. EL PAS I LA LLOIA

El Pas és una cala de còdols arrodonits i aigües molt netes, situada sota mateix de la Lloia, promontori des d'on es vigilava l'entrada d'estols de tonyina a la badia i es donava avís al poble per iniciar la tradicional pesca de l'Art Gros.

 

3. CALA TAMARIUA

És la cala que ens queda al fons a l'esquerra, a l'interior d'aquesta podem veure la ferida a la muntanya d'una pedrera de gneis que va proveir de llambordes a la ciutat de Barcelona a començaments de segle.

Resseguint la costa amb la vista observarem les feixes, parets de pedra seca que la gent del país va construir, durant l'expansió de la vinya, per aprofitar cada pam de terra per plantar-hi un cep.

 

4. LA VEGETACIÓ

Un cop hem deixat l'asfalt i comença la pista forestal podem fixar-nos en la vegetació, formada, majoritàriament, per brucs, estepes, i altres espècies típiques d'ambients mediterranis que s'adapten als forts vents de tramuntana i a la sal que aquests porten. Queden alguns pins que han sobreviscut als incendis forestals que periòdicament han afectat aquesta zona, i també, tot un seguit de plantes aromàtiques, com la farigola i el romaní, utilitzades en la gastronomia popular i com a remei casolà per combatre molts mals.

 

5. LA COSTA DE L'ORATORI

En el segon trencant a la dreta, abandonem la pista forestal i entrem a la costa de l'Oratori, aquesta era una de les vies d'accés a Sant Baldiri i masos del voltant. A mitja baixada trobarem l'Oratori, estructura semblant a un obelisc de poca alçada amb un requadre enfonsat a la part superior, que segurament acollia una imatge. S'explica que va ser la família del mas Puignau qui en record d'un fill mort en caure de la seva euga en aquest lloc el van fer construir.

 

6. EL CEMENTIRI DELS MARINERS

Entre el verd dels pins trobem el cementiri del Port de la Selva, immortalitzat a l'obra de Josep M. de Sagarra.
"Des de les blanques parets estretes,
veus una mica de mar només;
i encara et poses tot de puntetes,
blanc cementiri dels mariners".

 

7. EL PONT VELL

Aquest pont havia estat tradicionalment el que enllaçava Sant Pere de Rodes i la Selva de Mar amb Sant Baldiri, els masos i Cadaqués. Actualment, la riera passa a un centenar de metres.

 

8. ELS HORTS

Es tracta d'una zona molt fèrtil, on les propietats estan separades per canyes que converteixen l'indret en un veritable laberint.