Itinerari de La Vall de Santa Creu

0

ESQUEMA DEL RECORREGUT

Es tracta d'un itinerari amb grau de dificultat mig, a causa del desnivell i la seva durada (aprox. 3 h 15 min). L'inici d'aquest itinerari és l'aparcament que hi ha just a l'entrada de la Vall de Santa Creu. Des d'aquí anirem cap al nucli seguint la senyalització que porta fins a la cruïlla dels camins de Sant Pere de Rodes. El recorregut que us proposem és el de la dreta, el més llarg. De seguida agafarem la carrerada de Cloells que, entre parets de pedra seca ens enfilarà fins als corrals d'en Marcelet.
Anirem seguint les indicacions, procurant no sortir de la ruta establerta, fins al coll de Perer des d'on gaudirem d'una bona vista. En aquest punt es connecta amb el camí que puja des de Llançà. L'itinerari continua cap al monestir de Sant Pere de Rodes, passant pel mas de la Granja, mas de la Pallera i l'ermita de Santa Helena. Un cop al monestir, per tornar a la Vall de Santa Creu, hem de prendre el camí que surt de la font dels Monjos (a prop del centre d'informació del Parc Natural).

 

1. LA VALL DE SANTA CREU

El veïnat se situa al NE del terme municipal del Port de la Selva. Conserva encara els carrers estrets i costeruts sobre roca viva d'èpoques reculades. Avui, la trentena de cases existents es troben restaurades i són utilitzades, majoritàriament, com a segones residències. Molt poques estan ocupades per families durant tots els mesos de l'any. La Vall va disposar de terme propi fins que una ordre del 1787 donada per Carles III el va annexionar al Port de la Selva. L'economia es basava en la ramaderia i en el conreu de la vinya i l'olivera. De la vinya en queda un bon exemple en el camí que uneix el veïnat amb Sant Pere de Rodes.

 

2. L'ESGLÉSIA DE SANT FRUITÓS

La trobem a l'entrada del poble. La construcció data del segle XVII. Va substituir una de les quatre cel.les monàstiques discutides entre els monestirs de Sant Policarp de Rasès i de Banyoles, tot i que va acabar sent possessió de Sant Pere de Rodes. L'església, però, és esmentada ja al segle IX. Compta amb una sola nau d'absis semicircular, i, del seu conjunt, destaca el campanar d'espadanya.

 

3. LA FONT D'EN GARLAPA

A l'ombra generosa dels plataners de la plaça del veïnat, hi ha la font d'en Garlapa, popularment la font d'en Garlapa beu i tapa. A la mateixa plaça veurem el safareig i l'abeurador. La plaça serveix enguany com a punt de trobada i reunió dels habitants de l'indret.

 

4. LA CARRERADA DE CLOELLS

Una carrerada és un camí ramader. La de Cloells és l'inici de la ruta que ens hem establert i una de les més ben conservades del Parc Natural. La ruta de Cloells ens sorprèn per la majestuositat dels paisatges. I, sempre, acompanyats per l'encant de la solitud i la història d'una terra verda i rica, malgrat l'abandonament de les finques per part de l'home.

 

5. ELS CORRALS D'EN MARCELET O DE CLOELLS

Enfilant-nos per la carrerada trobarem abeuradors i corrals. Els d'en Marcelet són unes construcciones de pedra seca, concretament un tancat i dues grans barraques circulars, d'origen incert, però que van servir d'aixopluc a pastors i ramats.

 

6. ELS MASOS

El primer mas que trobarem, un cop deixat enrere el coll del Perer, és el mas de la Granja, en ruïnes. Just arribant a la carretera, a la nostra dreta, veurem el mas de la Pallera, a l'altre costat de camí podem visitar el dòlmen que du el mateix nom.

 

Informació addicional

Informació addicional