- Inici>
- Turisme>
- Què fer>
- Rutes i senders>
- Itinerari del conjunt Monumental de Sant Pere de Rodes
Itinerari del conjunt Monumental de Sant Pere de Rodes
Aquest itinerari està compost per un recorregut general d'uns 7 km i per una visita més detallada dins el Monestir de Sant Pere de Rodes (sense senyalitzar sobre el terreny). Començarem el recorregut a La Vall de Santa Creu. Podem accedir-hi amb l'autobús fins la intersecció amb la carretera de Llançà o bé amb cotxe arribant fins l'entrada del poble. Ens enfilarem pel camí que va al Monestir. Amb una hora i quart de pujada aproximadament, arribarem a la Font del Raig, visitarem el Monestir de Sant Pere de Rodes. Després agafarem el camí que surt del costat del Monestir i amb 25 minuts de pujada, haurem arribat al castell de Sant Salvador. L'últim punt del recorregut serà l'ermita de Santa Elena i el poblat medieval de Santa Creu. Retornarem pel mateix camí.
1. LA VALL DE SANTA CREU
Començarem l'excursió arribant al poble de la Vall de Santa Creu. Hi ha una petita església, dedicada a Sant Fruitós. Les primeres notícies d'aquesta església són de la mateixa època que les de Sant Pere de Rodes, del s. IX. Podem fer un passeig fins arribar a la Font, d'aigua potable. Després ens enfilarem pel camí que ja trobarem senyalitzat per anar cap a Sant Pere de Rodes.
2. LA FONT DEL RAIG
Farem una parada a la Font del Raig o dels Monjos. El cim de la muntanya de Verdera és plena de recs i rierols que devien subministrar aigua al Monestir. Aquesta font té uns orígens molt antics, en la seva decoració té una inscripció del s. XVI.
3. EL MONESTIR DE SANT PERE DE RODES
Peça clau dins l'evolució de l'art català. És un monestir de l'ordre de Sant Benet que va ser ocupat des del s. IX, fins al s. XVIII. És un monument declarat Bé Cultural d'Interès Nacional.
4. EL CASTELL DE SANT SALVADOR
Al costat de l'entrada del Monestir hi ha el camí que puja fins el castell, a uns 25 minuts. El camí només es pot fer a peu. Primer trobarem una cisterna situada a extramurs del castell. És d'estructura rectangular i volta apuntada. D'aquí sortia una conducció que portava aigua al monestir. Després travessarem la muralla, i veurem l'estructura defensiva que alterna torres circulars i quadrades, que s'adapten al terreny, vorejant tot el castell, menys en la zona del Salt de la Reina Mora on hi ha un penya-segat. Des d'aquest punt hi ha una vista molt bona sobre el Massís del Cap de Creus i la Mar d'Amunt, i també sobre la plana de l'Empordà. Dins la muralla distingirem dues construccions, les restes més antigues són les d'una església romànica del s. XI, molt senzilla i mal conservada, dedicada a Sant Salvador. Les altres construccions són restes d'un castell del s. XIII.
5. ESGLÉSIA DE SANTA HELENA
És l'edifici més ben conservat del poble. Té un origen pre-romànic i inicialment era d'una nau i d'absis trapezoïdal, posteriorment se li afegiren dues naus laterals i un atri en època tardo-romànica. la seva torre campanar és de gran singularitat.