ADF Cap de Creus-Serra de Rodes

Tel. 972387025
Fax. 972387423
adf224@elportdelaselva.cat

Agrupació de Defensa Forestal que col·labora en la prevenció i extinció dels incendis forestals.

 

L'ADF Cap de Creus-Serra de Rodes neix l'any 1995 a l'empara de l'ordre de 6 d'octubre de 1986 de la Generalitat de Catalunya. Els promotors en van ser un reduït grup de persones molt vinculades al territori capaces d'engrescar a Ajuntaments, propietaris i societat civil en general per fer front a la problemàtica dels incendis forestals. Després de molts esforços es pot dir que aquesta ADF s'ha consolidat esdevenint punt de referència en l'àmbit del Cap de Creus.

L'àmbit d'actuació de l'ADF 224 son els termes municipals del Port de la Selva i la Selva de Mar, amb una superfície forestal d'unes 5.000 hectàrees el 90% de les quals es troben dins el Parc Natural de Cap de Creus.

En l'actualitat disposa d'una cinquantena de socis, tots formen part de l'Assemblea General, que és l'òrgan d'expressió de l'Agrupació. Onze dels propietaris formen part de la Junta Directiva a més dels dos representants Municipals. Aquesta Junta és l'encarregada de supervisar l'acompliment dels objectius de l'Agrupació.

L'operativitat de l'Agrupació queda garantida per una quinzena de voluntaris, s'encarreguen de fer tasques de prevenció, vigilància i intervenció, així com de mantenir el material a punt i fer propostes a la Junta Directiva per tal de fer més efectiva la lluita contra els incendis forestals. El funcionament dels voluntaris el regula el Reglament del grup d'Intervenció.

Carrer de Llançà, 3, baixos (17489) El Port de la Selva

adf224@elportdelaselva.cat


 

 

Vols col·laborar amb l'ADF 224?

Voluntari del Grup d'Intervenció

Si vols ser voluntari del Grup d'Intervenció, cal que tinguis més de 18 anys, residència o estar vinculat a algun del muncipis de l'ADF, Port de la Selva o La Selva de Mar.

Contacta amb nosaltres al 972 387 025 (demanar per en Joan Maria Roig o en Josep Maria Cervera).

També ho pots fer enviant un mail a adf224@elportdelaselva.cat Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessiteu que el JavaScript estigui habilitat per a mostrar-la o contactant amb nosaltres via el formulari de contacte de la web.

 

Materialment

Si tens algun material per donar, vehicles, eines, maquinària forestal, cubes o cisternes d'aigua... I creus que pot ser útil a l'ADF per a la realització de les seves tasques de vigilancia, prevenció i extinció d'incendis forestals.

Contacta amb nosaltres al 972 387 025 (demanar per en Joan Maria Roig o en Josep Maria Cervera).

També ho pots fer enviant un mail a adf224@elportdelaselva.cat Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessiteu que el JavaScript estigui habilitat per a mostrar-la.

 

Econòmicament

L'ADF Cap de Creus - Serra de Rodes és una organització sense ànim de lucre, el pressupost anual de l'ADF és nodreix únicament amb les subvencións de les diferents administracións públiques i amb les possibles donacions econòmiques que rebi per part de particulars o empreses.

Qualsevol aprotació, per petita que sigui serà benvinguda per tal d'ajudar-nos a desenvolupar millor la nostra tasca.
Contacta amb nosaltres al 972 387 025 (demanar per en Joan Maria RoigPresident de l'ADF o en Josep Maria Cervera Coordinador de l'ADF).

També ho pots fer enviant un mail a adf224@elportdelaselva.cat Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessiteu que el JavaScript estigui habilitat per a mostrar-la i et farem arribar el número de compte corrent on pots fer l'ingrés.

En cas d'aportacions materials i/o econòmiques i sempre que els interessats ho demanin l'ADF en farà difusió mitjançant comunicats de premsa i a la web. Si l'ADF considera significativa l'aportació se'n podrà fer difusió en els vehicles i els uniformes.


 

 

Què fem?

La nostra ADF realitza un gran ventall d'activitats de prevenció i extinció d'incendis forestals. També col•labora en altres temes vinculats a la protecció civil en el medi natural. Entre totes anomenem algunes de les més destacades:

 

Pevenció activa d'incendis forestals:

Els voluntaris estem sempre a punt per cobrir qualsevol incidència, sobretot en periodes critics. Les nostres actuacions en aquest àmbit pretenent no desvincular les funcions de prevenció de les de detecció i extinció, donant sentit de continuïtat d'acció a tot el procés de lluita contra incendis forestals. Amb les següents funcions:

  • Prevenció (vigilància activa amb finalitat dissuasiva o coercitiva, detecció de situacions anormals o persones conflictives, control d'accessos).
  • Detecció (vigilància en sectors d'alt risc d'incendi i d'alt valor natural, complementar la vigilància dels punts fixes i altres unitats professionals).
  • Extinció (atac i extinció de focs incipients, preparar l'extinció als bombers, col•laborar amb la resta demitjans d'extinció, vigilar revifalles en incendis apagats).

També, la nostra ADF habitualment aporta personal en el dispositiu de prevenció del Parc Natural de Cap de Creus mitjançant els convenis entre la Diputació de Girona i els Ajuntaments del Port de la Selva i la Selva de Mar.

 

Eliminació de combustible:

Durant els hiverns la nostra ADF realitza actuacions de reducció de combustible, com ara alguna franja de protecció en pistes forestals. Aquestes es fant amb voluntariat que en alguns casos rep el suport puntual de personal dels Ajuntaments o altres estaments

 

Participació en l'extinció d'incendis:

La nostra ADF participa tant en l'extinció de conats d'incendi en el seu àmbit com en l'extinció d'incendis importants dins i fora d'aquest. Sempre de forma coordinada amb els bombers i altres cossos competents.

 

Formació per a voluntaris del grup d'intervenció de l'ADF:

Cursos de formació per als voluntaris del grup d'intervenció i socis de l'ADF, majoritariament sobre prevenció i extinció d'incendis forestals, utilització de maquinaria forestal i seguretat, cartografia, transmissions, socorrisme, rescat a muntanya, i altres màteries no pròpies de la nostra activitat, però si interessants de conèixer doces en alguns casos hi hem podem col•laborat: accidents de trànsit, emergències pediàtriques o incendis no forestals.

 

Tasques de rescat i suport en accidents en el medi natural:

En diverses ocasions l'ADF col•labora en la recerca de persones perdudes en el massis de Cap de Creus i la Serra de Rodes, així com en accidents soferts per caçadors, boletaires o altres usuaris del medi natural.

 

Divulgació, conciènciació i educació:

Alguns dels nostres voluntaris passen per l'escola del municipi a parlar sobre els incendis, la prevenció i les ADF. Igualment organitzem jornades sobre el tema adreçades a la població en general.


 

Més informació i fotografies de detall al Facebook