Pla de desconfinament

10/05/2020

El Consell de Ministres va aprovar el passat 28 d'abril, el Pla per a la Transició cap a una Nova Normalitat, el qual estableix les mesures de desconfinament que s'aplicaran arreu del país. El pla es dividirà en quatre fases de dues setmanes de durada cadascuna (excepte la preliminar), culminant, si tot va bé, a finals de juny. La desescalada, que es preveu gradual, asimètrica i coordinada, es farà en funció del control de l'epidèmia a cada província i a la velocitat que permeti la situació sanitària de cada zona. 

Fase 0: En vigor a partir del dilluns 4 de maig. Permet la movilitat fora del municipi, fonamentalment en l'àmbit privat i amb mesures amb un risc associat de contagi molt baix.

Mesures genèriques:

 • Obligatorietat d'utilitzar mascareta al transport públic, guardant la distància de seguretat recomanada.
 • Obertura del comerç minorista i serveis de menys de 400m2 amb cita prèvia. Es permetrà un client per a cada treballador.
 • Els restaurants podran oferir servei per emportar, sense poder consumir en el local, i realitzant les comandes per telèfon o online, amb horaris especials per els col·lectius més vulnerables.
 • En l'àmbit laboral, es manté el teletreball com a opció prioritària i en el cas que aquest no fos possible, cal que es garanteixin les mesures de seguretat als treballadors.
 • S'autoritzen els entrenaments dels esportistes professionals i federats.
 • Les obres a la via pública estan permeses així com aquelles en locals o habitatges, sempre i quan s'eviti el contacte entre treballadors i veÏns. També està permès l’accés a zones no sectoritzades de l’edifici per fer-hi les operacions puntuals i indispensables de connexió a les xarxes de serveis de l’edifici, així com les reparacions urgents d’instal·lacions i avaries, i la vigilància.
 • Des del passat 2 de maig, la població pot sortir al carrer a passejar i fer esport, sempre que es faci de manera individual i respectant les mesures i distància de seguretat i no es tinguin símptomes relacionats amb la COVID-19 o s'estigui en aïllament.

 

Fase 1: A partir del dilluns 18 de maig, la regió sanitària de Girona passarà a la fase 1, on es permetrà:

 • La mobilitat general dins la regió sanitària per a les activitats autoritzades.
  Es mantenen les recomanacions, a empreses i treballadors, de teletreball i de mesures de conciliació i reorganització per reduir la mobilitat per motius d’activitat laboral. Les persones que no puguin complir amb condicions de teletreball i s’hagin de desplaçar per desenvolupar la seva activitat laboral han de tenir en compte les mesures de prevenció i seguretat previstes.
 • Les terrasses dels bars podran obrir al 50% del seu aforament i amb una distància de dos metres entre taules. Es permetrà que s'hi reuneixin grups de fins a 10 persones. Entre cada grup de clients, els hostalers hauran de desinfectar les taules i es recomana fer servir estovalles d'un sol ús. També es demana evitar les cartes i optar per dispositius electrònics o cartells. Els productes d'autoservei com els dispensadors d'oli o de tovallons no es podran fer servir. Es restringirà a una sola persona l'ús dels lavabos (excepte en cas de necessitat d'assistència). En cap cas es podrà consumir dins el local. L'establiment ha de tenir un espai habilitat i degudament senyalitzat perquè els clients recullin les comandes i efectuïn el pagament. 
 • Els hotels i allotjaments turístics podran obrir, exceptuant les zones comunes i garantint les mesures d'higiene i seguretat necessàries.
 • Reobertura de biblioteques i represa d'activitats turístiques com visites a museus, a un terç del seu aforament i respectant les mesures pertinents.
 • En aquesta fase es podran celebrar actes culturals en espais tancats amb ocupació d'un terç del seu aforament, fins a un màxim de 30 persones. En el cas dels que se celebrin a l'aire lliure, el límit es fixa en 200 persones assegudes i mantenint la distància de seguretat.
 • Reobertura dels centres d'alt rendiment, per torns i extremant les mesures higièniques, i la represa dels entrenaments per a les lligues professionals.
 • Obertura dels centres de culte limitant l'aforament a un terç de la seva capacitat.

 

Fase 2: En aquesta fase es planteja l'obertura parcial d'activitats que es mantenen restringides a la fase 1 amb limitacions de l'aforament.

 • En restauració, s'obrirà l'espai interior dels locals amb una ocupació d'un terç de l'aforament i garanties de separació i només per servei de taules.
 • El curs escolar començarà al mes de setembre, amb algunes excepcions per reobrir centres educatius amb tres propòsits: les activitats de reforç, per garantitzar que els nens i nenes menors de sis anys puguin acudir als centres en el cas que els pares hagin de treballar presencialment i la celebració de la EBAU.
 • Reobertura dels cinemes, teatres, auditoris i espais similars amb 1/3 d'ocupació i amb seient preassignat
 • Es permetran les visites a monuments i altres equipaments culturals com sales d'exposicions, sales de conferències, sempre amb un terç del seu aforament habitual. Es podran celebrar actes i espectacles culturals de menys de 50 persones en llocs tancats amb 1/3 de l'aforament; i si és a l'aire lliure seran possibles quan congreguin a menys de 400 persones assegudes i respectant la distància mínima de seguretat.
 • En aquesta segona fase, els llocs de culte hauran de limitar el seu aforament al 50%.
 • Es començaran a permetre els desplaçaments per anar a segones residències, sempre que es trobin a la mateixa província.

 

Fase 3: En aquesta fase, la última, es flexibilitza la movilitat general, si bé es mantindrà la recomanació de l'ús de la mascareta fora de la llar i en els transports públics.

 • En l'àmbit comercial, es limitará l'aforament al 50% i es fixarà una distància mínima de 2 metres.
 • En restaurants i cafeteries, s'estendrà l'aforament fins a la meitat i es permet que la gent estigui dreta a una distància d'un metre i mig entre els clients de la barra. El nombre de taules a les terrasses serà el 50% de la superfície prevista.
 • Es permeten actes i espectacles culturals de menys de 80 persones en espais tancats i de menys de 800 en espais oberts, així com concerts musicals i arts escèniques amb un terç de l'aforament.
 • També s'obren les discoteques i bars nocturns, a un terç de l'aforament.
 • Pel que fa a l'oci a l'aire lliure, podran obrir les platges amb garantia de distància de seguretat i s'aixeca qualsevol restricció al turisme a la natura. Es permetran activitats nàutiques d'esbarjo i, en funció de l'evolució dels paràmetres sanitaris, s'eliminarà la limitació de no embarcar passatgers en ferris.
 • En activitats esportives, podrà entrar públic en recintes tancats, però només una persona per cada 20 metres quadrats. Els partits seran amb un terç màxim d'aforament i garantint la distància entre els espectadors.
 • Els transports públics oferiran el 100% del servei i es preveu la possibilitat d'incrementar l'ocupació, però sempre amb l’ús recomanat de mascaretes.
 • Els desplaçaments a segones residències en altres províncies no es podran fer fins que es doni per finalitzada aquesta fase, que es preveu que sigui a finals de juny.

 

Nova normalitat:

Acaben les restriccions socials i econòmiques, però es mantenen la vigilància epidemiològica, la capacitat reforçada del sistema sanitari i l'autoprotecció de la ciutadania.

Les dates concretes i l'evolució real dependran del comportament i del control de la pandèmia, així com de la capacitat per anar superant les diferents fases, en les condicions establertes en el Pla. El temps entre cadascuna de les fases tindrà una durada mínima de dues setmanes, que és el període d'incubació del virus.