- Inici>
- Turisme>
- Què fer>
- Rutes i senders>
- Camí de Sant Jaume
Camí de Sant Jaume
Del nostre municipi surt un dels brancals catalans del Camí de Sant Jaume en direcció al monestir de Sant Pere de Rodes.
La recuperació dels principals brancals catalans del Camí de Sant Jaume respon a la voluntat d'integrar Catalunya en una xarxa consolidada de grans itineraris culturals europeus, dels quals el Camí de Sant Jaume n'esdevé l'exemple més important i representatiu. En aquest sentit, el Camí de Sant Jaume ha estat considerat "bé cultural" i reconegut com a "primer gran itinerari europeu" per l'Institut Europeu d'Itineraris Culturals, adscrit al Consell d'Europa. I, així mateix, les branques principals del camí han estat declarades "Patrimoni de la Humanitat" per part de la Unesco.
Descarrega't el tríptic del tram El Port de la Selva-Figueres més avall, a l'apartat d'informació addicional.
Punt de sortida
La sortida (Km 0) es troba al centre del poble, concretament a l'Avinguda JV Foix just a tocar el mar.
Senyalització de la ruta
L'itinerari del Camí de Sant Jaume ha estat senyalitzat amb la senyalització pròpia de la Direcció General de Turisme: pal de tres metres d'alçada amb una o més banderoles indicadores de la direcció a seguir. Les banderoles, però, tenen la particularitat d'ésser de color blau, l'estàndard en les senyalitzacions jacobees arreu d'Europa. Acompanya les indicacions el símbol de la petxina o vieira.
El Camí de Sant Jaume també està senyalitzat amb les típiques sagetes grogues indicadores de tots els Camins de Sant Jaume. Aquestes marques les pinten els membres de l'Associació d'Amics del Camí de Sant Jaume. Cal anar amb compte perquè ambdues senyalitzacions no sempre són coincidents.
La credencial
La Credencial és el carnet del pelegrí, un document personal que us acredita com a tal. Es lliura exclusivament a les persones que pelegrinen a Sant Jaume de Galícia caminant, en bicicleta o a cavall.
És un petit document de forma acordeònica on consten les dades del pelegrí i que disposa d'una sèrie d'espais on col·locar els segells dels refugis, parròquies o altres establiments de les poblacions per on passa el pelegrí. No cal posar més d'un segell al dia, habitualment es posa el segell del lloc on es pernocta però serveix qualsevol altre on consti el nom del poble per on es passa.
La Credencial la faciliten els bisbats, algunes parròquies i les associacions d'amics del Camí de Sant Jaume. A Catalunya també es pot aconseguir a l'Abadia de Montserrat. El pelegrí documentat amb la Credencial no adquireix cap dret ni cap obligació amb ningú, per tant, correspon a ell mateix proporcionar-se els mitjans per dur a terme el pelegrinatge: menjar, allotjament, etc. Ningú pot exigir res per la seva condició de pelegrí, tot i que la Credencial facilita l'accés als albergs.
La Credencial, tanmateix, serveix per a obtenir la Compostel·la. Es tracta d'un document que acredita que s'ha realitzat el pelegrinatge a Santiago. Aquest certificat, que expedeix la Catedral de Santiago, es lliura a aquells pelegrins que declarin haver efectuat la seva pelegrinació pietatis causa, és a dir, per motius religiosos o, si més no, espirituals. En cas contrari, sempre us quedarà la Credencial com a document acreditatiu.
Es pot sol·licitar la Compostel·la presentant la Credencial a l'Oficina d'Acollida de Pelegrins de Santiago (rúa do Vilar, 1 · Tel. 981 566 577) i amb un mínim dels últims 100 quilòmetres de Camí realitzats a peu o els últims 200 quilòmetres fets en bicicleta o a cavall. Per tant, haver recorregut només el tram català Montserrat-Alcarràs no serveix per obtenir la Compostel·la si no es completa el recorregut fins a Santiago.
Tingueu en compte a més que a partir de 2009 només les Credencials atorgades per la Catedral de Santiago o per alguna de les entitats membres de la Federación Española de Asociaciones de Amigos del Camino de Santiago seran vàlides per obtenir la Compostel·la.