Plafó 11

Port de Reig

 

Port de Reig és conegut per les nombroses fotografies de gent tirant l’art per pescar les tonyines. Era una de les cales que es sortejaven per pescar tonyines i segurament el lloc on es pescava amb l’Art Gros, una xarxa comunal, de grans dimensions feta de cànem, d’origen quasi mític.

Es diu que la van encarregar els monjos de Sant Pere de Rodes. Donades les seves grans dimensions calia molta gent per utilitzar-la i l’ajuda de petits artets dels pescadors; només es feia servir quan hi havia moltes tonyines. Era del comú i es guardava a l’església. Durant la Guerra Civil es va destruir.

Port de Reig és un indret recurrent als textos de Foix. Era un lloc molt proper a casa seva i de pas per anar cap al centre del poble o cap a la Lloia i cap a la Tamariua.

També és el lloc on Foix i Riba es troben per darrera vegada, l’estiu de 1959. El novembre d’aquell any mor Carles Riba, escriptor de la mateixa generació que Foix. Foix va escriure un poema que parla d’aquest comiat on fa referència a un personatge femení, abstracta, que tant pot voler ser la Poesia, la Veritat, la Vida o la Mort.