4. Dolmen Mores Altes I

Es coneix des de: Es coneix des d’antic perquè està al costat del camí històric que va des de la costa fins a Sant Pere de Rodes. Al s. XIX Josep Antoni de Nouvilas en parla. El nom li posa Joan Garriga l’any 1952. Eusebi Rius i Antoni Costa el redescobreixen a principis dels anys 30 i en publiquen una notícia a la premsa. Hipòlit Nadal i Mallol el publica a Ressorgiment a l’Argentina.
Situació i entorn: Situat en un replà, a la pendent del Puig del Dijous. Es troba en una zona dominant. La vegetació actualment és una zona d’alzina i arbust, el darrer conreu de la zona era vinya.
Com és: És un sepulcre de corredor amb cambra trapezoidal llarga i passadís estret. Construït en pissarra. Hi ha algunes restes del túmul circular, devia fer uns 7 o 8 m de diàmetre. estacar els gravats de la coberta principal amb un motiu complex, amb cassoletes, reguerons i un motiu cruciforme.
Època de construcció: Segona meitat del IV mil·lenni aC (segona fase dels sepulcres de corredor de l’Alt Empordà-Rosselló)

Coordenades: UTM ETRS89 X: 515161 – Y: 4686738